Młodzieżowe Forum Chrześcijańskie Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumRegulamin

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: zosia
2009-09-07, 21:58
Świadkowie Jehowy-bis
Autor Wiadomość
David 

Wyznanie: inne protestanckie
Wysłany: 2010-01-06, 15:44   

Większość tego typu wspólnot cieszy się z nowych, obcych osób na spotkaniu. Nie wiem co prawda jak reagują ŚJ, może ktoś inny będzie wiedział.

Shoora 

Wyznanie: Zielonoświątkowiec
Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2010-01-07, 06:54   

Odbiorą dobrze.Zaraz Ciebie otoczą opieką. Ba, będą nadopiekuńczy i że tak powiem :"już Cię mają".

monika1002 

Wysłany: 2010-01-08, 13:31   

Zabrzmiało nieco ironicznie heh. W niedzielę będę miała okazję przekonać się jak mnie przyjmą. Dziękuję za odpowiedź :yes:

David 

Wysłany: 2010-01-08, 15:52   

Bo takie miało być :P Na tym forum nie mamy o nich zbyt dobrej opinii jako organizacja xD

monika1002 

Wysłany: 2010-01-13, 13:10   

Dlaczego? nie mam nic przeciwko, każdy ma swoją drogę do Boga. Ja szukam swojej... kto wie- może tam ją znajdę.
Nurtuje mnie ostatnio pewna sprawa. Znalazłam w Biblii dwa różne podejścia do tej samej kwestii. Oczywiście nie twierdzę, że Pismo Święte zawiera jakieś nieścisłości, a już na pewno nie podaje sprzecznych informacji... Dlatego może ktoś by się ustosunkował do mojego pytania i wytłumaczy mi jak mam podejść do zagadnienia czy w przyszłości ziemia zostanie zniszczona?
do porównania:
- Księga Koheleta/ Kaznodziei Salomona 1:4 i Psalm 78: 69
z zapisem zawartym w:
2 list św. Piotra 3:10 a w powiązaniu z nim 2 list św. Piotra 3: 13
:nauka:

David 

Wysłany: 2010-01-13, 15:14   

Być może chodzi o to że Dzień Pański to jest tak zwana wieczność przyszła, w której nie obowiązuje czas. Będziemy na wieki z Panem.

Być może chodzi też o kontekst: w księdze Koheleta ma na myśli ziemię jako świat, a w Liście św. Piotra mowa jest o ziemi jako lądzie, jako o ziemi po której chodzimy.

To są moje własne szybkie przemyślenia, ale mam nadzieję że wypowie się ktoś bardziej "doświadczony". :)

zosia 

Wyznanie: Katolik
Pomogła: 27 razy
Wysłany: 2010-01-13, 16:56   

Monisiu - nie rozumiem kilku rzeczy.

1. Dlaczego rozważania biblijne wpisujesz do tematu poświęconego dyskusjom ze ŚJ?

2. Dlaczego nie podajesz tekstów biblijnych w sytuacji kiedy chodzi o cytaty dosłownie jednozdaniowe, które w jakiś sposób ukierunkowują dyskusję?

To jest forum młodzieżowe a nie biblijne i tu nikt nie ma obowiązku znać Biblii na pamięć, ani tracić czasu na zgłębienie zagadek, które tu wrzucasz.

Nurtuje cię jakiś biblijny problem, to załóż temat w "Rozważaniach biblijnych", przedstaw ten problem, poprzyj cytatami i napisz co cię niepokoi czy nurtuje.
To, co w tej chwili podałaś, to kapuśniak z poszatkowanych tekstów Starego i Nowego Testamentu, wyrwany całkowicie z kontekstu i praktycznie nie ma w nim żadnego logicznego związku.
Przy ogromnym uporze i samozaparciu, można uznać wspólne słowa "świątynia", "wieczność", "przemijanie", tyle że te słowa odnoszą się do dwóch różnych rzeczywistości.

Roberto 

Wysłany: 2010-01-21, 19:20   

monika1002 napisał/a:
W niedzielę będę miała okazję przekonać się jak mnie przyjmą. Dziękuję za odpowiedź

I jak poszło moniko?
monika1002 napisał/a:
Dlaczego? nie mam nic przeciwko, każdy ma swoją drogę do Boga. Ja szukam swojej... kto wie- może tam ją znajdę.

Oczywiście! I o to chodzi. Mamy prawo decydować do jakiej wspólnoty należeć i kiedy ją opuśić.

Modestus 

Wysłany: 2010-02-24, 21:05   

Mieszkam w niewielkiej miejscowości na południu Polski. W sąsiedniej parafii mieszka jedna rodzina, która porzuciła katolicyzm i przeszła na wiarę Świadków Jehowy. Katolikiem pozostał najstarszy członek tej rodziny. Jego ostatnią wolą było to, aby odprawić mu pogrzeb chrześcijański (katolicki). Rodzina postanowiła inaczej: został pochowany zgodnie ze zwyczajem Świadków Jehowy (na jego grobie nawet nie widnieje krzyż!). Co więcej, gdy sąsiedzi chcieli w domu zmarłego (w mojej miejscowości istnieje zwyczaj, że zmarły pozostaje w domu aż do dnia pogrzebu - o jakże piękne są zwyczaje pogrzebowe w moich stronach!) odmówić różaniec, ŚJ zaprotestowali, twierdząc, iż "zakłóci to całą ceremonię". Jak to jest z toleracją u ŚJ?

Odpowiedz do tematu