Wyznanie: inne protestanckie Pomógł: 2 razy Wiek: 16 Dołączył: 25 Maj 2009 Posty: 843 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-01-06, 15:44
Większość tego typu wspólnot cieszy się z nowych, obcych osób na spotkaniu. Nie wiem co prawda jak reagują ŚJ, może ktoś inny będzie wiedział.
_________________ Faktem jest, że jesteśmy wypełnieni Chrystusem.
Potrzebujemy jednak wiary, która to dla nas urzeczywistni, tak jak jak oczy urzeczywistniają nam kolory.
Wyznanie: inne protestanckie Pomógł: 2 razy Wiek: 16 Dołączył: 25 Maj 2009 Posty: 843 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-01-08, 15:52
Bo takie miało być Na tym forum nie mamy o nich zbyt dobrej opinii jako organizacja xD
Potrzebujemy jednak wiary, która to dla nas urzeczywistni, tak jak jak oczy urzeczywistniają nam kolory.
Dlaczego? nie mam nic przeciwko, każdy ma swoją drogę do Boga. Ja szukam swojej... kto wie- może tam ją znajdę.
Nurtuje mnie ostatnio pewna sprawa. Znalazłam w Biblii dwa różne podejścia do tej samej kwestii. Oczywiście nie twierdzę, że Pismo Święte zawiera jakieś nieścisłości, a już na pewno nie podaje sprzecznych informacji... Dlatego może ktoś by się ustosunkował do mojego pytania i wytłumaczy mi jak mam podejść do zagadnienia czy w przyszłości ziemia zostanie zniszczona?
do porównania:
- Księga Koheleta/ Kaznodziei Salomona 1:4 i Psalm 78: 69
z zapisem zawartym w:
2 list św. Piotra 3:10 a w powiązaniu z nim 2 list św. Piotra 3: 13
Wysłany: 2010-01-13, 15:14
Być może chodzi o to że Dzień Pański to jest tak zwana wieczność przyszła, w której nie obowiązuje czas. Będziemy na wieki z Panem.
Być może chodzi też o kontekst: w księdze Koheleta ma na myśli ziemię jako świat, a w Liście św. Piotra mowa jest o ziemi jako lądzie, jako o ziemi po której chodzimy.
To są moje własne szybkie przemyślenia, ale mam nadzieję że wypowie się ktoś bardziej "doświadczony".
Wyznanie: Katolik Pomogła: 27 razy Wiek: 60 Dołączyła: 31 Maj 2005 Posty: 8513 Skąd: Lublin
Wysłany: 2010-01-13, 16:56
Monisiu - nie rozumiem kilku rzeczy.
1. Dlaczego rozważania biblijne wpisujesz do tematu poświęconego dyskusjom ze ŚJ?
2. Dlaczego nie podajesz tekstów biblijnych w sytuacji kiedy chodzi o cytaty dosłownie jednozdaniowe, które w jakiś sposób ukierunkowują dyskusję?
To jest forum młodzieżowe a nie biblijne i tu nikt nie ma obowiązku znać Biblii na pamięć, ani tracić czasu na zgłębienie zagadek, które tu wrzucasz.
Nurtuje cię jakiś biblijny problem, to załóż temat w "Rozważaniach biblijnych", przedstaw ten problem, poprzyj cytatami i napisz co cię niepokoi czy nurtuje.
To, co w tej chwili podałaś, to kapuśniak z poszatkowanych tekstów Starego i Nowego Testamentu, wyrwany całkowicie z kontekstu i praktycznie nie ma w nim żadnego logicznego związku.
Przy ogromnym uporze i samozaparciu, można uznać wspólne słowa "świątynia", "wieczność", "przemijanie", tyle że te słowa odnoszą się do dwóch różnych rzeczywistości.
Wyznanie: Katolik Pomógł: 1 raz Wiek: 20 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 19 Skąd: Śląsk/Małopolska
Wysłany: 2010-02-24, 21:05
Mieszkam w niewielkiej miejscowości na południu Polski. W sąsiedniej parafii mieszka jedna rodzina, która porzuciła katolicyzm i przeszła na wiarę Świadków Jehowy. Katolikiem pozostał najstarszy członek tej rodziny. Jego ostatnią wolą było to, aby odprawić mu pogrzeb chrześcijański (katolicki). Rodzina postanowiła inaczej: został pochowany zgodnie ze zwyczajem Świadków Jehowy (na jego grobie nawet nie widnieje krzyż!). Co więcej, gdy sąsiedzi chcieli w domu zmarłego (w mojej miejscowości istnieje zwyczaj, że zmarły pozostaje w domu aż do dnia pogrzebu - o jakże piękne są zwyczaje pogrzebowe w moich stronach!) odmówić różaniec, ŚJ zaprotestowali, twierdząc, iż "zakłóci to całą ceremonię". Jak to jest z toleracją u ŚJ?
_________________ Pan strzeże ludzi pełnych prostoty:
byłem bezsilny, a On mnie wybawił.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum